Thuiswerkplek inrichten met 7 handige tips

blog bureau kantoor thuiswerken thuiswerkplek Thuiswerkplek inrichten tips zzp

Händig blog

Je thuiswerkplek inrichten is een fenomeen waar de meeste van ons al wel eens mee te maken hebben gehad. Van een kantoortuin naar je eigen achtertuin: voor velen van ons was de nieuwe thuiswerksituatie wennen. Je brengt de dagen door met je laptop aan de keukentafel of aan een geïmproviseerd thuiswerkbureau op je slaapkamer. Werk je veel thuis en heb je geen thuiswerkmeubilair, dan kan dit gevolgen hebben voor je houding en je gezondheid. Inmiddels is de 1,5 meter maatschappij verledentijd, maar zie je steeds meer bedrijven waarbij het thuiswerken is blijven hangen. Investeer in een fijne thuiswerkplek om nekklachten, rugpijn of stress te voorkomen. Met een aantal slimme aanpassingen zorg je voor een thuiswerkkantoor waar je optimaal kunt werken. Je thuiswerkplek inrichten is een investering, die het hoe dan ook waard is. Lees dit artikel; Thuiswerkplek inrichten met 7 handige tips!

1. Begin met een ergonomisch thuiswerkbureau

Productief thuiswerken begint bij een ergonomisch bureau: onmisbaar om een actieve houding aan te nemen. Je werkzaamheden verschillen misschien wel per dag. Het ene moment ben je concentratiewerk aan het doen, terwijl je andere dagen een meer relaxte houding kunt aannemen. Je thuiswerkplek inrichten begint hierom met een verstelbaar bureau, dit zorgt ervoor dat je kunt werken in de houding die past bij het moment.

Ga je een nieuw thuiswerkbureau aanschaffen? Kies dan voor een bureau wat in hoogte verstelbaar is. Deze bureaus zijn er in vele variëteiten. Je kan een elektrisch verstelbaar bureau aan schaffen. Mocht je twijfelen in verband met de kosten, je kunt al een Händig staand bureau aanschaffen voor 155 euro.

Handige tip: vraag je werkgever om budget voor het aanschaffen van thuiswerkmeubilair, in veel organisatie is hiervoor budget beschikbaar.

 Thuiswerkplek inrichten met stabureau

2. Kies voor een losse muis en toetsenbord

Scrol je door dit artikel met het toetsenbord en de muis op je laptop? Het klinkt misschien als een kleine aanpassing, maar een losse muis of toetsenbord kan een wereld van verschil maken. Je armen en handen liggen door deze tools in een betere houding waardoor je minder snel een muisarm oploopt. Bovendien is je laptop dan vrij om op een standaard plaatsen, waardoor je scherm op de juiste hoogte komt te staan. Dit zorgt voor een betere werkhouding en voorkomt een pijnlijke nek. Je thuiswerkplek inrichten met een losse muis en toetsenbord is hierom van belang voor je gezondheid.

3. Thuiswerkplek inrichten met een verstelbare bureaustoel 

Uitgaande van een gemiddelde werkdag zit je maar liefst 8 uur per dag op je stoel. Geen wonder dat meubilair veel invloed heeft op je werkhouding. Zit je op een ongemakkelijke en niet ondersteunde stoel dan kan dit nadelig zijn voor je ruggengraat. Investeer daarom in een verstelbare bureaustoel of vraag of er vanuit je werkgever iets geregeld kan worden. Wat is de ideale zithoogte? Je armen moeten evenwijdig aan de grond zitten en je voeten moeten plat kunnen staan. Zorg ook dat je een iets achteroverleunende houding hebt, zodat je niet in een hoek van 90 graden zit.

4. Verstel je computerbeeldscherm 

Een belangrijk onderdeel van een goede werkhouding is de hoogte van je beeldscherm. Of je nu werkt op een laptop of een monitor, plaats het scherm altijd op ooghoogte. Doe je dit niet, dan komt je nek onder druk te staan. Een gemiddeld hoofd weegt 12 kilo en je kunt je voorstellen hoe zwaar dat voor je nek is. Een slechte houding kan naast druk op je gewichten ook nog eens zorgen voor een minder goede ademhaling. Een thuiswerkplek inrichten met een monitorstandaard of laptop standaard op je thuiswerkbureau biedt de uitkomst voor de juiste werkhouding.

Monitor standaard en bureau hout

5. Woon je klein? Ga voor inklapbare meubels

Velen van ons hebben geen extra kamer ter beschikking om in te richten als thuiswerkplek. Bij een thuiswerkplek inrichten in een kleine ruimte is het van belang dat je goed omgaat met de beperkte ruimte die je hebt. Je kunt zelfs een volle kast omtoveren tot een klein thuiswerkkantoor als je slim kiest voor inklapbaar thuiswerkmeubilair. De Händig thuiswerkbureaus en accessoires zijn eenvoudig in elkaar te zetten en in een handomdraai in te klappen. Zo staat het nooit in de weg en kun je de ruimte s’ avonds weer gebruiken voor ontspanning.

Thuiswerkplek inrichten met ruimtebesparende meubels

6. Zorg voor goede verlichting

Licht heeft impact op ons humeur, energie en effectiviteit. Niet zo gek dus dat verlichting een belangrijke factor is in je werkomgeving. Je thuiswerkplek inrichten met het juiste licht, zorgt ervoor dat je ogen niet oververmoeid raken en je productiviteit verbeterd. 

Je hebt verschillende lichtvormen: direct en indirect. Bij direct licht kun je denken aan plafondlampen en indirect is een hoeklamp. Vaak is een combinatie van direct en indirect licht optimaal als je aan het werk bent, zoals een bureaulamp met een plafondlamp.

Kijk ook naar de sterkte van je lampen en pas deze aan op het type werk dat je doet. Vergeet ook niet het licht op je beeldscherm in te stellen, ga voor voldoende contrast en de juiste beeldschermhelderheid. 

7. Thuiswerkplek inrichten met planten 

Merk je dat je sommige werkdagen niet productief en vermoeid bent? Misschien zijn kamerplanten op je thuiswerkplek wel de ontbrekende schakel om je energielevel te verhogen. Planten kunnen de luchtvochtigheid verbeteren, gifstoffen uit de lucht halen en je ruimte opfleuren. Zelfs het kijken naar groen zou al wonderen doen voor je effectiviteit. 

Thuiswerkplek inrichten met planten

Je hebt dankzij dit artikel ongetwijfeld genoeg kennis opgedaan om jou thuiswerkplek in te richten. Mocht je benieuwd zijn naar thuiswerkmeubilair, bekijk dan onze producten. Of lees onze andere blogs

Bedankt voor het lezen van thuiswerkplek inrichten met 7 handige tips.


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd